RSS

Friday, January 21, 2011

Khurafat

macam yang dijanjikan.. review tentang filem Khurafat yang fy tengok semalam 20 jan 11.
agak2 sinopsis fy tak payah nak citer dah kot sebab u all mesti dah tau citer ni tentang ape.
lagipun banyak blog yang dah buat review tentang citer ni yang fy perasan.

pada fy citer ni besh jugak. ade elemen seram, suspens and buat terkejut2 tu.
hantu die datang daripada pelbagai sudut.
kau nak dari maneee.. kanan, kiri, atas bawah sume ade. huhu! maen sentuh2 lagi tu.
rupe hantu die seram jugak. ade scene merangkak macam Ju-on tu.
paling suke dalam ward tu. yang hantu berdiri tengah2 ape ntah. tiang ke ape.. nampak real kot. huhuhuhu
syabas untuk pengarah filem ni, Syamsul Yusof sebab berjaya buat filem ni walaupun ade a few things yang kena amik kira cikit and tambah2.
die 1st time buat citer hantu tapi citer hantu ni baguslah, tak macam citer hantu Melayu yang lain. ade yang hampeh. buat rugi beli tiket wayang je.

komen yang perlu ditambah :

~ macam dalam blog cik epal yang fy ade bace, dalam citer ni watak Johan tu takde pulak die bace ape2 bila hantu tu menerjah2. kalau ikutkan logik, orang yang kena kejar hantu pun akan bace sesuatu. al-fatihah pun jadilah supaya hantu tu hilang. betul tak?

~tak silap fy, hantu dalam citer ni tak penah kuarkan suara langsung. kalau hantu tu buat bunyi and suara time die menerjah2 tu, memang terbaiklah.. mantapp:)

~kalau scene yang Johan dalam bilik mayat tu, mase Johan bukak peti tengok mayat ex gf die(yang hantu kacau tiba2 lampu terpadam). mase die nak try bukak lampu, tengok mayat ex-gf die takde.. kalau hantu tu panggil name Johan guna suara ex-gf die tu kan lagi best. tapi buat suara yang menyeramkan. mesti lagi takot. huuuu

~scene dalam hutan yang gelap mase Johan bawak mayat. kalau bunyi hantu mengilai2 dalam hutan tu kan best. tapi taknaklah mengilai yang terlalu common tu macam citer hantu Melayu yang lain. ceh, takmainla.

overall citer ni wajib ditonton. rate : 4/5 bintang :)

2 comments:

HaNa HoNeY said...

haha..
suspen tgk cite neyh
hana men tutp2 mate jer manyak
p lawak ah time johan angkt mayat tuh
de org dlm wyg ckp kuat2
" pe bengap johan tuh..kalo ak lari lme dah "

fifilisshal_forshizzal said...

hehe..suspens kan cite ni cik hana.
taw xpe. napelorh si johan 2 pg agkat mayat tu.
hehe :)

Post a Comment