RSS

Wednesday, May 11, 2011

PUDING CARAMEL MENGASYIKKAN

hai hai hai u olls! harini kite masuk ke segmen masak memasak ye! memandangkan saya tak buat ape2 di rumah.. so sekarang makin rajin sikit nak ke dapur.. sebelum ni memang busy sangat. kuikuikui (-_-)
nak tanye bloggers sekalian, awak sume pernah tak makan puding caramel @ sekadar pernah nampak puding caramel kat bazar ramadan tapi tak membelinya?
okay, tak kisahlah yang pernah makan ke tak, tapi apa kata daripada u olls tak taw nak bwat ape dah..daripada u olls melepak tak tentu hala ke, terfikir nak rompak bank ke (haa, ini da selalu dah ESPECIALLY BILA DUIT TENGAH KERING. agagaga :") or etc, baik u olls belajar resipi baru ni.. dapat tambat hati mak mertua..hehehehehehhe (T_________________T)

bahan-bahannya adalah :


(Puding)
Susu Sejat - 1 tin
Telur - 5 biji
Gula - 1/2 cawan
Esen Vanilla - 1 sudu kecil


(Caramel @ Gula Hangus)
Gula - lebih sikit je dari 1/2 cawan. u olls agak2 la ye :)
Air - sikit2 sangat

Cara- caranya adalah :

1. Panaskan pengukus anda okay.
2. Masukkan telur, gula ke dalam blender(nak senang). blend sampai sebati.then
masukkan susu sejat dan esen vanila. blend lagi sampai sebati. tinggalkan kejap
3. Ambil loyang(pakai je loyang nak buat kek), masukkan air dan gula ke dalam loyang
yang diletakkan atas dapur gas. kacau2 sampai gula tu da jadi keperangan.tutup api.alihkan
4. Masukkan bahan2 yang dah diblend secara perlahan2 ke dalam loyang yang berisi gula tu.
masukkan slow2 ya supaya bahan2 tu tak bercampur ngn gula.
5. Dah siap, masukkan loyang tu ke dalam pengukus lebih kurang 20-25minit.
6. Sejukkan dulu puding caramel tu. lepas sejuk baru boleh terbalikkan loyang ke atas pinggan.
7. Yeah, caramel2 tu akan membasahi puding tu dan u olls akan tergoda. nyum2.


TAPI


TAPI


TAPI


TAPI


sebelum makan, u olss kena masukkan puding caramel tu dalam peti ais.. dah sejuk baru sedap makan chorr (";)

selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment